A fascia egy nagyon különleges dolog, a kötőszövet egy típusa, kollagénrostokból épül fel, és „bepólyálja” az izmokat, szerveket. Megpróbálok róla úgy írni, ahogy még nem nagyon találkoztunk vele.
Mindenki, aki húsevő, találkozott már azzal a vékony hártyás izével, ami a csirke, marha, sertés húsát bevonja. Amikor úgy kezdődik a recept, hogy hártyázzuk le a húst, akkor gyakorlatilag a fasciát távolítjuk el róla.
A felületes fascia közvetlenül a bőr alatt helyezkedik el, ez egy lazább cucc (csirkemellen a bőr az a nyálkás hártya), a mély fascia sűrűbb szerkezetű, és bevonja az izmokat, elválasztja egymástól az izomcsoportokat (pl. ha marhalábszárat keresztben metszel, nagyon jól megfigyelhető), a viscerális fascia pedig becsomagolja a belső szerveket, így választva el őket egymástól. Mivel az egész testünk tele van szőve a különböző fasciákkal, hogy minden mindennel összefügg. Ha a belső szerveink valamelyike nem megfelelően működik, vagy valamely izomcsoport másképp végzi a dolgát, az kihat a testünk működésére.
Például a várandósság alatt a méh alakváltozása nemcsak baba súlynövekedése miatt van hatással a medencére és a gerincre, hanem a belső szalagok húzódnak és ez az izompólyát is elhúzza, ami az egész rendszert megborítja. Fontos rendezni ezt a diszfunkciót a szülés után. De ott van például bármilyen sérülés, deformitás, amitől izom-egyensúlytalanság jöhet létre. Nekem nemrég epeműtétem volt, amitől az egyenes hasizmom felső kockája (kitapintható a háj alatt J ) már nem egy szinten van a másik oldalival, ettől kicsit a tartásom is megváltozott, vagy említhetem, hogy három gyereket cipeltem a bal csípőmön, sűrű egymásutánban, amitől csinos gerincferdülésem lett. Egy esetleges térdsérülés utáni felépülésben az ember ösztönösen védeni próbálja a sérült lábát, emiatt másképp terhel, és az izmai is másképp erősödnek. Nagyon fontos, hogy mindent egységében és szimmetriájában tudjunk látni, és úgy is kell edzenünk, nyújtanunk mindent. Az agyunk és a szervezetünk az egyensúly visszaállítására törekszik. Természetesen olyan esetekben, amikor gyógytornász beavatkozására van szükség, az ő utasításait kell követni, amely a legtöbb esetben nem csak szimmetrikus torna.
A bőr alatt húzódó fascialáncokat (amikből van nagyon sok, keresztbe-kasul behálóznak) fel kell lazítani, hogy az izmok jó működésre legyenek képesek.
A letapadt fascián még tape-technikával szoktak segíteni, a bőrre tapaszokat tesznek, ezzel növelve a mozgástartományt. Ha van kedved, tégy egy próbát: emeld fel a jobb kezed magas tartásba, és nézd meg, mennyire tudod hátravinni. Majd a másik tenyeredet tapaszd rá a mellizmodra, és told felfelé. A karod hátrébb ment? Ugye?
Magadon is könnyen segíthetsz. Már nagyon sok helyen kaphatók SMR hengerek, tanfolyamok és videók állnak rendelkezésre, hogy a technikát elsajátítsd.
De vannak remek házi praktikák is! Sorolom:
- Golflabda vagy teniszlabda: Gyengébb idegzetűeknek illetve kezdőknek inkább a teniszlabdát ajánlom, de a golflabda hatásosabb. Bármilyen edzéshez melegítesz, érdemes előtte hengerezni, de legalább a talpadon fellazítani a fasciát, amely az egész hátsó láncra kihatással lesz. Jobban nyúlnak tőle a hátsó izmok, vádli, hamstring (térdhajlító), farizom, hátizmok, trapéz. Az eljárás egyszerű: a talpad alatt görgőzz vele 5-5 percig. Ha sokat jársz magas sarkú cipőben, mindenképpen hasznos, hiszen a vádlid egész napos stresszben van, és egy hirtelen mozdulattól akár az, akár az Achilles-ín sérülhet. Görgőzés (nem a bringás, a labdás)+ nyújtás
- Sodrófa: Az SMR henger házi változata. Az átmérője sokkal kisebb, viszont olcsóbb és mindenhol megtalálható. Gyakorlatilag bármilyen kemény cső megfelelő a célra (vízvezeték-szerelők előnyben). Majdnem mindent meg lehet vele csinálni, amit a hengerrel.
- Két teniszlabda egy zokniba rejtve: a gerinc melletti izmokra tökéletes.
Hengerezni gyakorlatilag bármikor lehet, edzés előtt mindenképpen praktikus, hogy fellazítsuk a szöveteket, „átgyúrjuk” az izmokat, növelve a flexibilitást és az izmok hőmérsékletét, így segítve a bemelegítést.
A cikk megjelent a http://triatlonnoi.hu oldalon.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: